Predvečer sviatku svätého Mikuláša je v mnohých krajinách udalosť, ktorá neodmysliteľne patrí k predvianočnému obdobiu. Dobré deti dostávajú darčeky, neposlušné zase uhlie. Ale viete, ako táto tradícia vôbec vznikla? Niečo málo o nej a pár tipov na milé darčeky sa dozviete v našom článku.

Papierový Mikuláš

Zdroj: Pinterest

Veľkorysý biskup Mikuláš

Svätý Mikuláš z Myry bol turecký biskup, ktorého štedrosť a láskavosť nemajú obdobu. K Mikulášovým dobrým skutkom sa vzťahuje veľa príbehov. Jeden z nich je aj o záchrane troch chudobných sestier pred prácou v nevestinci tým, že im Mikuláš komínom hodil zlato. Teda aspoň tak hovoria legendy. A práve vo veľkorysosti štedrého biskupa má korene mikulášska nádielka. V každej krajine sa síce sviatok svätého Mikuláša oslavuje inak, ale jedno je vždy spoločné – Mikulášova návšteva je spojená s rozdávaním darčekov.

Mikulášske darčeky

Holandský Sinterklaas

Napríklad v Škandinávii sa Mikuláš takmer neoslavuje. Zato v Holandsku je mikulášska tradícia v mnohom podobná tej našej. Deťom tam robí radosť Sinterklaas – fúzatý dedko v červenom rúchu. Sinterklaas sa pohybuje na bielom koni a stále so sebou nosí zlatú barličku. Jeho verným parťákom však nie je čert ani anjel, ale Čierny Peter, ktorý má na starosti neposlušné deti – môžu totiž skončiť v jeho vreci. Poslušné deti však čaká lepší osud. 5. decembra večer si prichystajú v blízkosti kachlí topánočky, v ktorých ich ráno čakajú sladkosti.

Holandský Sinterklaas a Čierny Peter

Zdroj: Pinterest

Mikuláš, čert a anjel – naša známa partia

U nás je mikulášska tradícia o niečo jednoduchšia. Fúzatého Mikuláša s barličkou vždy sprevádzajú dvaja pomocníci – strašidelný čert a dobrý anjel. Do ulíc spoločne vyrážajú v predvečer svätého Mikuláša, teda 5. decembra. Dobré deti, ktoré povedia básničku, dostanú sladkosti. Na tie neposlušné čaká len uhlie od čerta.

Čert alebo Mikulášov verný parťák

Zdroj: Pinterest

Nie je ale žiadnym tajomstvom, že všetky tieto darčeky majú v skutočnosti na starosti rodičia. Pripravili sme si preto pre vás pár tipov na darčeky, ktorými síce vybočíte zo zabehnutých stereotypov, ale vašim deťom určite vyčaríte úsmev na tvári.

Urobte deťom radosť trochu inak!

V našich končinách je zvykom nechávať deťom dobroty aj za oknom. Chcete sa priblížiť holandským tradíciám? Darujte svojim ratolestiam sladkosti vo vianočnej pančuche!

Dajte deťom mikulášsku nádielku do vianočnej pančuchy!

Skúste tiež zabudnúť na klasickú mikulášsku nádielku v podobe čokoládových figúrok a mandarínok. Taká čokoláda s marshmallows, z ktorej si deti urobia horúci nápoj, je ideálny zimný darček.

Čokoláda s marshmallows

Rovnako tak dajte bokom celofánové či papierové sáčky na sladkosti. Dobroty môžete deťom darovať aj viac netradične – čo napríklad v roztomilom kufríku so zvieratkami? Kufrík im navyše zostane ako hračka či úložný priestor na drobnosti.

Detský kufrík so srnčekom

Mikuláš je nielen krásnou adventnou tradíciou, ale aj vrcholom príprav na Vianoce, a tak neotáľajte s pečením sladkostí, pripravovaním výzdoby ani s vyhotovením vianočných darčekov. Veď samotné Vianoce už si má človek užiť v pokoji a pohode!

Bohatého Mikuláša a krásny advent praje Aneta & Bella Rose

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!