Nastáva najvyšší čas na pečenie vianočných perníčkov. Urobte svojim deťom radosť a upečte tento rok na Vianoce perníčky inšpirované postavičkami Maileg. Chlapcov potešia vojačikovia, dievčatká zase vianočný škriatkovia.

K Vianociam neodmysliteľne patrí vôňa medových perníkov. Ich ňaróma prevonia celý byt, deti ich milujú a radi pomôžu pri pečení. Ešte radšej sa ale chopia ochutnávania. Ak vám čírou náhodou perníčky ostanú až do Vianoc, môžete nimi krásne ozdobiť aj vianočný stromček.

Dlho sme hľadali zaujímavý nápad na tohtoročné pečenie, až sme narazili na inšpiráciu u pani Aleny, ktorá už sedem rokov vedie v Havířově Tvorivé večery. Jej prevedenie nás uchvátilo a chceme sa s vami o inšpiráciu podeliť. Poďte sa s nami pripraviť na Vianoce!

Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Perníčky inšpirované postavičkami Maileg potešia každé detské srdiečko, tak prečo ich nevyrobiť napríklad deťom na školskú vianočnú besiedku? Chlapcom môžete napiecť vojačikov, dievčatká budú mať radosť z Pixy škriatkov. K vojakom môžete napiecť tiež bubienky a na ďalšie tvary využiť napríklad vykrajovadlá na sušienky z našej ponuky.
Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Na všetky postavičky formičky Alena nemala, tak ako si poradila? „Na vykrojenie vojačikov som si pomocou klieští sformovala vykrajovátko, ktoré malo pôvodne tvar veľkonočného vajíčka. Bubienok som rovnakým spôsobom vykrojila okrúhlym vykrajovátkom. Škriatkov som si namaľovala na kus tvrdého papiera, vystrihla a podľa šablónky vykrojila nožom.“

Perníčky inspirované postavičkami Maileg

 

A ako pripraviť samotné cesto?

Každá rodina má svoj vlastný osvedčený recept na medové perníčky, pani Alena nám poskytla svoj vlastný osvedčený recept na tie najlepšie perníčky.

Ingrediencie:

50 g Hery

100 g medu

3 vajcia

250 g práškového cukru

1 lyžička sódy bikarbóny

perníkové korenie

650 g hladkej múky

1-2 lyžice kakaa
Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Postup:

Podľa Aleny nie je postup nijako zložitý: „Heru a med spoločne rozpustíme a nechám vychladnúť. Vajíčka, cukor , lyžičku jedlej sódy a perníkové korenie zmiešam a ušľahám, potom pridám vychladnuté maslo s medom. Následne zmiešam hladkú múku s 1-2 lyžicami kakaa a pridám ku zvyšku ingrediencií. Potom už len na doske spracujem cesto, aby bolo dobre premiesené. „

Cesto je následne vhodné zabaliť do potravinárskej fólie a nechať odležať 2 až 3 dni v chlade. Nie je to však nutne podmienkou.
Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Po odležaní je cesto potrebné vyvaľkať na múkou posypanej doske na približne 0,5 cm hrubú placku. Potom môžete vykrajovať tvary a poukladať ich na plech vyložený papierom na pečenie. Odporúčame piecť 3-5 minút na 225 stupňov (ak pečiete v elektrickej rúre). Po vytiahnutí ihneď potrite rozšľahaným vajcom s troškou práškového cukru.

Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Tip paní Aleny: „Ak sú perníčky určené na ozdobenie vianočného stromčeka, nesmieme do nich zabudnúť ihneď po vytiahnutí z rúry urobiť dierky, ktorými neskôr pretiahneme mašličky. Používam na to slamku alebo silnejšiu špajľu.“

Perníčky môžete zdobiť klasickú bielkovou polevou alebo polevou kráľovskou. Polevu možno tiež nafarbiť gélovými potravinárskymi farbami.

Perníčky inspirované postavičkami Maileg

A ako na polevu?

Ingrediencie:

1 bielok

150 g práškového cukru (treba aspoň 3x preosiať na jemnom sitku)

1 lyžička citrónovej šťavy

 Perníčky inspirované postavičkami Maileg

Všetky tri prísady šľahajte 3 minúty elektrickým šľahačom. Správna konzistencia sa pozná podľa toho, že sa „tiahne na niť“. Ak sa chystáte perníčky „vyfarbovať“, pridajte do polevy ešte pol bielka navyše, vyšľahajte a nanášajte ju štetčekom.

Prajeme Vám pokojný advent, krásne Vianoce a úspešné pečenie.

Alena & Bella Rose

Páčil sa vám článok?
Zdieľajte ho s priateľmi!